tva! reclame & communicatie: positioneren en profileren begint met nadenken

tva! reclame & communicatie is sinds vorig jaar juli actief in en rondom Zwolle. Het reclame-en communicatiebureau bestaat al twintig jaar en heeft zijn andere vestiging in Doetinchem. Er zijn 24 medewerkers werkzaam bij het bedrijf dat door heel Nederland een rijkgeschakeerde klantenkring heeft. Algemeen directeur is Ron Brand.

 

Brand die woonachtig is in Baarn, is getrouwd en is vader van twee dochters. "Baarn ligt lekker centraal en Doetinchem en Zwolle zijn vanaf die plaats makkelijk te bereizen", zegt hij. Tot de aandeelhouders van tva! reclame & communicatie behoren naast Brand, Willem Jansen van Velsen (account director) en Wim Dieleman (strategy director). De laatste twee zijn eind jaren tachtig tva! reclame & communicatie begonnen en startten destijds op het zo bekende zolderkamertje. "Leuk om te vermelden is dat het bureautje in het prille begin al een afdeling multimedia had. Vanaf 1 januari 2001 opereert tva! interactieve communicatie zelfs als een zelfstandig opererend bedrijf. Voor onze interactieve dochter zijn we op dit moment bezig met een fusie. Wij zijn sterk in de creatieve hoek en het andere interactieve bedrijf heeft veel kennis van de technische kant. Daarom gaan we onze krachten bundelen. De kernactiviteiten van tva! interactieve communicatie zijn het programmeren en het vormgeven van interactieve producten zoals websites en cd-rom producties. Hier komen geen externe partijen aan te pas", vertelt de ondernemer trots.

 

Bewuste keuze

Het is een bewuste keuze van het directieteam van tva! reclame & communicatie geweest om in Zwolle ook een vestiging te openen. "Het is de bedoeling dat onze Zwolse vestiging een zelfstandige poot wordt van het bedrijf. In Zwolle en omgeving hebben we al een aantal klanten en we willen niet te ver bij onze klanten uit de buurt gevestigd zijn met een kantoor. En een netwerk kan je naar mijn mening het beste opbouwen in je directe omgeving. Een andere reden van onze komst naar Zwolle is dat de stad centraal gelegen is. Vanaf Zwolle kunnen we onze pijlers verleggen naar bedrijven in de omgeving. En we zijn er van overtuigd dat er in de Zwolse reclame- en communicatiewereld plaats is voor ons bureau. Onderzoek door ons heeft namelijk uitgewezen dat er in deze plaats is voor een full service bureau, omdat er in en rondom deze stad erg veel bedrijvigheid is. Wij zien dus een duidelijke markt voor ons in deze regio", zegt Brand die veertig jaar geleden geboren werd in Windesheim. Leuk detail: zijn opa was er koster van de kerk.

 

Effectief werken

tva! reclame & communicatie is een full service communicatie- en adviesbureau en kan zijn klanten op veel diverse vlakken adviseren. Medewerkers van het bureau hebben te maken met alle vormen van communicatie. Brand: "Als bureau zijn wij vooral een generalist en geen specialist. Wij onderscheiden ons van andere bureaus doordat wij onze grote mate van creativiteit koppelen aan een strategische invalshoek. Onze medewerkers besteden tijd om zich in te lezen en in te leven in het bedrijf van de klant. Wij vinden het belangrijk om met onze klant zijn businessplan te bediscussiëren, omdat het voor ons essentieel is om een goede communicatiestrategie neer te kunnen zetten. Pas als we de juiste strategie hebben gevonden, hebben we het over de creatieve kant. De communicatiestrategie die wij bedenken moet voor onze klant rendement opleveren. Zij moeten merken dat wij ons werk goed doen dus staan onze creaties in dienst van het beoogde effect. Wij zijn ons er scherp van bewust dat onze werkzaamheden geld kosten en dat het ergens door onze klant terugverdiend moet worden. Een goede klik op basis van vertrouwen met onze klanten vinden we erg belangrijk omdat dit een basis is om goed met elkaar te kunnen werken. Kijk: ik ben zelf ook ondernemer. Vaak merk je dat je hierdoor al snel op dezelfde golflengte zit als je met een nieuwe klant om de tafel gaat."

 

Beide benen op de grond

Volgens de ondernemer zijn er bij zijn bedrijf geen snelle jongens werkzaam. "We staan met beide benen op de grond. Ik zie mezelf liever als een nuchter vakmens dan als een snelle jongen. Ook zijn we niet gefocust op het winnen van prijzen. Die zijn er legio in reclameland, maar we willen liever dat onze adviezen en creaties effect sorteren bij onze klanten." Een ander voordeel van het werken met tva! reclame & communicatie is dat het bedrijf een ROTA-erkend bedrijf is. "Een ROTA-erkenning ontvang je alleen als je in het (recente) verleden financieel goed gedrag vertoond hebt. Het voordeel is dat wij door deze erkenning voordeliger advertentieruimte in diverse media kunnen inkopen en daar laten wij natuurlijk onze klanten van mee profiteren."

 

Gedoseerde stappen

Deze zomer is er vanuit Zwolle een accountdirector gestart met het werven van nieuwe klanten en de komende periode wordt er een accountteam gevormd. "In Zwolle en omgeving is genoeg werk te vinden, maar zoals ik net al heb gezegd staan wij als full service reclame- en communicatiebureau met beide benen op de grond en op deze manier ondernemen wij ook. Met andere woorden: tijdens de uitbouw van de zelfstandige Zwolse poot van tva!, zetten we gedoseerde stappen, want we willen onze klanten wel kwaliteit blijven leveren. Het is een kwestie van tijd voordat we vanuit Zwolle als volwaardig bureau operationeel zijn. tva! reclame & communicatie in Doetinchem loopt zeer goed en hierdoor kunnen wij de tijd nemen om eerst vaste grond onder onze voeten in Zwolle en omgeving te krijgen. Dat vinden wij een goede uitgangspositie om mee te starten. Het opstarten van een goedlopend bedrijf heeft nu eenmaal tijd nodig."

 

Luchtmachtpiloot

Het leek er na de middelbare school helemaal niet op dat Brand in de reclamewereld terecht zou komen. "Ik was hard op weg om luchtmachtpiloot te worden, maar eenmaal veel aan het vliegen, merkte ik dat ik het vanwege het snel misselijk worden niks voor mij was." De geboren Windesheimer stopte gedwongen met zijn vliegopleiding, vervulde zijn dienstplicht en ging Communicatiewetenschap studeren op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eenmaal klaar met zijn universitaire studie kon Brand direct aan de slag bij Stichting Ether Reclame (STER) "Ik ben bij de STER in Hilversum acht jaar werkzaam geweest in diverse verkoop- en marketingfuncties. Op een gegeven moment kwam ik met tva! reclame & communicatie in contact doordat zij een opdracht voor de STER hadden uitgevoerd. En zo is de cirkel rond. Eén van mijn hobby's is trouwens het de Zwitserse bergen intrekken met een klimvriend. We hangen op zo'n dag niet aan allerlei touwen, maar we willen als de zon eenmaal ondergaat, wel goed kapot zijn." Geweldig vak Werken in de reclame- en communicatiewereld vindt de Baarnaar geweldig. "Wij mogen in veel verschillende keukens meekijken. Je krijgt informatie over veel bedrijven en die vertaal je naar effectieve communicatiemiddelen. Zeer motiverend is ook dat het uiteindelijke resultaat tastbaar is in de vorm van een product. En het wordt helemaal leuk als een klant gaat bellen dat bijvoorbeeld een radiocommercial werkt als een tierelier. Neem vrijblijvend eens contact met ons op!"

 

tva! reclame & communicatie

A Dokter van Deenweg 84

8025 BL Zwolle

T 038-455 52 12

I www.tva-reclame.nl