Sport en geloof

  • Oud-profvoetballer vertelde tijdens een dienst in de Stinskerk in Westenholte over sport en geloof. Foto: Bert Treep. Tekst en foto zijn in februari 2006 verschenen in de Peperbus.
    Oud-profvoetballer vertelde tijdens een dienst in de Stinskerk in Westenholte over sport en geloof. Foto: Bert Treep. Tekst en foto zijn in februari 2006 verschenen in de Peperbus.

WESTENHOLTE - "Ik zie mijn leven als 'De Finale'. Dat je geboren wordt kan je zien als de Aftrap", dat zei oud-profvoetballer Bert Konterman zondagavond onder andere tijdens een Open Deurdienst die in de Stinskerk in Westenholte plaatsvond.

 

De voormalige voetbalprof en op dit moment wonend in Hierden, fungeerde tijdens de dienst als voorganger en sprak over sport en geloof. Dat deed hij namens de stichting Sportwitnesses, die evangeliseert onder sporters. Sportwitnesses begeleidt verder sporters in de harde topsportwereld. "Helaas is het nog zo dat sommige sporters die er voor uitkomen dat ze actief bezig zijn met het geloof door collega sporters worden uitgelachen", vertelde Konterman. "Topschaatser Jacques de Koning ondervond dat vorig jaar aan den lijve. Hij werd door een aantal andere Nederlandse schaatstoppers uitgelachen toen hij voor de maaltijd om een ogenblik stilte vroeg. Wij van de stichting Sportwitnesses vinden dat schandalig. Iedereen moet voor zijn geloof kunnen uitkomen." Sportwitnesses heeft vier gebedsgroepen in Nederland, waar gelovige sporters veelal een keer per maand bij elkaar komen om hun geloof te delen.

 

Geloof belangrijk

Uitgebreid vertelde de geboren Rouvener hoe hij tot zijn Nederlands Hervormde geloof was gekomen. "Ik was nog maar een jaar of twaalf en toen las ik al in de bijbel en bad ik 's avonds. Een aantal jaren later werd ik profvoetballer. Het geloof bleef een belangrijke plaats in mijn leven innemen. Helaas kon ik vanwege mijn werk minder vaak naar kerkdiensten. Jammer want door het bezoeken van diensten kom je andere gelovigen tegen en dat geeft een goed gevoel. Toch bleef ik tijdens mijn professionele voetbalcarrière een sterke band houden met het geloof. Door me te bezinnen herpakte ik mezelf. Het leven van een profvoetballer kent veel verleidingen."

 

Wel sporten op zondag

Konterman denkt dat hij zonder zijn geloof in zijn sport tot minder goede prestaties gekomen was. "Ik voel dat God tijdens mijn carrière een bedoeling met mij had." Het viel de gewezen voetbalprof zondagavond te prijzen dat hij er niet voor schroomde om een heikel punt binnen veel kerken zoals het sporten op zondag aan de kaak te stellen. De ongeveer 250 kerkbezoekers luisterden met veel interesse. "Ik ben niet tegen sporten op zondag. Destijds hebben mijn ouders mij gevraagd hoe ik daar tegen aankeek. Ik vind dat je je als Christen op zondag gerust door middel van sport mag ontspannen. Het belangrijkste is dat je God en je naasten net zo lief hebt als jezelf."

 

Voetbalcarrière

Konterman begon zijn carrière als voetbalprof bij PEC Zwolle en speelde tijdens zijn loopbaan als speler achtereenvolgens bij Cambuur Leeuwarden, Willem II, Feyenoord, Glasgow Rangers. In 2004 sloot hij bij Vitesse zijn carrière af. De oud-Rouvener speelde twaalf interlands voor het Nederlands elftal. In totaal speelde Konterman 327 duels, waarin hij 37 keer trefzeker was. Naast zijn werkzaamheden voor Sportwitnesses. Hij spreekt ongeveer 25 keer per jaar, is Konterman verbonden aan televisiezender Talpa, waar hij de functie van analist van voetbalwedstrijden vervult.