'Riet is er altijd'

VEERALLEE - In de WRZV Hallen geeft Riet Halfwerk al sinds begin jaren tachtig van de vorige eeuw badmintontraining aan de leden van BC Netwerk. Op zich is dat nog niet eens zo bijzonder. Speciaal is wel dat mevrouw Halfwerk inmiddels de respectabele leeftijd van 77 jaar heeft bereikt en nog geenszins van plan is om achter de geraniums te gaan zitten.

 

Voorzitter Harry de Weerd van BC Netwerk noemt Riet Halfwerk een levende legende. "Het is echt bijzonder dat het haar nog steeds lukt om uitstekende badmintontrainingen te verzorgen en als het zo uitkomt speelt ze zonder moeite een spelletje mee. En Riet is er altijd. Het moet echt heel raar lopen, wil zij bellen dat ze niet kan komen op een training. Inmiddels behoort zij met alle respect dat haar toekomt tot het meubilair van onze vereniging."

 

Soepeltjes voordoen

Op deze donderdagavond zijn een twintigtal badmintonners van BC Netwerk en een paar competitiespelers van andere verenigingen uit de regio, actief in de Bep Bakhuyszaal van de WRZV Hallen. Halfwerk is druk in de weer om de badmintonners oefeningen uit te leggen. Komt een gegeven opdracht volgens haar niet goed uit de verf dan doet ze die eventjes soepel voor. Bewonderenswaardig dat deze dame dit nog kan. Goed. Ieder lid is zelf verantwoordelijk voor een goede warming up, maar Riet leidt de training. Ze legt twee oefeningen uit, maakt koppels en houdt de absentielijst bij in haar 'honk' en dat is een tafel. De Weerd: "Een heel sterk punt van Riet is dat ze alle ins en outs van de leden kent."

 

Erelidmaatschappen

Riet Halfwerk, de vrouw van de vorig jaar april overleden Piet Halfwerk die onder andere 25 jaar masseur is geweest van het eerste elftal van VV Berkum, heeft een zeer grote staat van dienst in de Nederlandse badmintonwereld. Naast trainster was ze onder andere actief als bondsgedelegeerde, scheidsrechter. Op dit moment geeft ze naast bij BC Netwerk op de donderdagavond, met veel plezier op woensdagen training aan de jeugd van BC Kwiek in Raalte. Alsof dit nog niet genoeg is, neemt Halfwerk jaarlijks de organisatie van twee toernooien, het Paas- en Kersttoernooi, van BC Netwerk voor haar rekening. Al haar werkzaamheden hebben er in geresulteerd dat Halfwerk erelid is van drie verenigingen en dat zijn: BC Netwerk, BC ZBC en BC Nieuwleusen.

 

Veertig jaar

Aan een glaasje fris in de kantine van de WRZV Hallen vertelt mevrouw Halfwerk na enig nadenken op nuchtere toon, dat ze rond de veertig jaar actief is als trainster. "Wat mijn drijfveren zijn? Ik ga graag met mensen om en leer ze graag een sport waar ze plezier in hebben. Zolang ik er fysiek toe in staat ben blijf ik trainster."

 

Voorbeeld

"Riet is een voorbeeld voor veel mensen", zegt lid Jos Rouw van BC Netwerk. Oud-voorzitter Bert Kunnen van deze vereniging met een vette knipoog: "Riet Halfwerk is niet weg te slaan. We hopen allemaal dat ze nog een tijdje onze trainingen blijft verzorgen."

 

Nabericht:

Riet Halfwerk is in april 2009 op 77-jarige leeftijd overleden aan darmkanker.