Nederland meer dan alleen een waterland

Overal ter wereld is Nederland bekend om het vele water dat het land rijk is. Waterwerken zoals de Deltawerken, de Erasmusbrug en de Afsluitdijk zijn eveneens wereldberoemd. Zij vormen het ultieme bewijs dat Holland, de andere veel gebruikte naam voor Nederland, de eeuwigdurende strijd tegen het water door de toegenomen kennis en welvaart in de vorige eeuw vooralsnog gewonnen heeft. Wanneer Holland de strijd tegen het water niet was aangegaan dan stond een groot deel van het land nu onder water.

 

Toch is Nederland veel meer dan alleen een land met veel water. Tot de verbeelding spreken bij de toeristen die Nederland jaarlijks bezoeken, de vele historische steden en dorpen die het land rijk is. Amsterdam is bekend om haar uitgebreide grachtengordel, terwijl toeristen een dorp als Giethoorn graag bezoeken om al dan niet met een bootje een stap terug te doen in de tijd. Gewilde plaatsen waar Hollanders en buitenlanders ook graag vertoeven zijn de vijf waddeneilanden die Nederland rijk is. Buitenlandse toeristen kijken verder vaak hun uit ogen uit wanneer ze met de trein door Nederland reizen en de groene uitgestrekte weilanden zien waar op zwartwitte koeien grazen. Daarnaast is Holland bekend om haar gastvrijheid, klompen, tulpen, molens, windmolens en drop.

 

Attracties

Nederland kent tal van attracties die een bezoek meer dan waard zijn. Zomaar een greep. Veel dagjesmensen bezoeken ieder jaar de vissersdorpen Urk en Volendam, waarbij vooral het laatste dorp bekend is om de mensen die nog traditionele klederdracht dragen. Wat Holland ook typeert zijn de bollenvelden. Duizenden mensen uit de hele wereld komen ieder voorjaar naar de Keukenhof in Lisse om de bloemententoonstelling te bekijken.

 

Beroemde schilders

Beroemde schilders heeft Nederland ook voortgebracht. Schilderijen van Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh worden overal ter wereld tentoongesteld, terwijl de naar de twee bekendste Nederlandse schilders genoemde musea in Amsterdam jaarlijks heel veel bezoekers trekken.

 

Plat land

Nederland is vooral een plat land. Echte bergen heeft Holland niet. Het hoogste punt van Nederland is het Drielandenpunt op de Vaalserberg in provincie Limburg en dat is de meest zuidelijke provincie van het land. Op dit punt komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen. Het laagste punt van Nederland (-6.76 meter NAP) bevindt zich in het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel en ligt op een steenworp afstand van wereldhavenstad Rotterdam.

 

Noordzee

Wereldberoemd is tot slot ook de Pier van Scheveningen. Zomers liggen drommen strandgasten tegenover de Pier op het strand bij mooi weer op handdoeken en strandstoelen zij aan zij. Af en toe zoeken ze verkoeling in het water van de Noordzee en daarmee eindigt dit verhaal weer met water. Het is nu eenmaal niet anders: Nederland is en blijft een waterland.