Motorcrossen is kicken

WESTENHOLTE – Het crossseizoen is voor motorcrosser René van der Kolk uit Westenholte succesvol gestart. Tijdens de eerste clubwedstrijd van Motorsportvereniging NOV die op de laatste zaterdag van februari op het Regiocircuit in Heerde verreden werd, pakte Van der Kolk direct de tweede plaats. Hiermee is hij terug van weggeweest na een erg vervelende blessure.

 

Aan die eerste wedstrijd deden vijftien rijders mee. "In de eerste manche eindigde ik als eerste. Tijdens de tweede manche kwam ik te vallen dus werd ik tweede in het eindklassement. Ik ben niet ontevreden over de eerste krachtmeting. Ik kwam aardig in mijn ritme. Het is alleen jammer dat ik ten val kwam."

 

Medewerking

Van der Kolk (22) die in het dagelijkse leven werkzaam is op de afdeling Kruidenierswaren van Jumbo Zwolle, doet al sinds zijn zesde aan motorcrossen. "Ik vind motorcrossen het mooiste dat er is. Het rijden geeft mij een enorme kick. Fijn is ook dat Jumbo en mijn directe collega's mijn motorcrosscarrière stimuleren. Als ik een wedstrijd heb in het seizoen hoef ik op zaterdag niet te werken."

 

Blessure

Vorig jaar maakte de motorcrosser een vervelend jaar door. "Ik reed toen in de hoogste A-klasse met sterke KNMV-rijders, maar ik moest vaak vanwege opgepompte onderarmen vroegtijdig afhaken tijdens wedstrijden. Ik vond het regelmatig erg frustrerend om steeds de handdoek in de ring te moeten gooien. Afgelopen zomer ben ik geopereerd en ik ben blij dat ik nu van mijn blessure verlost ben. Tijdens mijn revalidatie heb ik besloten dat ik dit seizoen alleen uit wil komen tijdens club- en regionale wedstrijden. Ik wed hierbij op twee paarden, want naast alle wedstrijden in de Veluwse competitie bij mijn vereniging NOV Heerde, rijd ik ook alle motorcrossen in de Noord-Overijsselse strijd bij AMBC Staphorst. Op zaterdag 29 maart sta ik weer aan de start in Staphorst. Ik hoop daar bij de eerste vijf te eindigen."

 

Sponsoring

René crost in de zwaarste klasse MX 1 b voor club- en regiorijders en denkt daarin goed mee te kunnen komen. "Voor de landelijke top kom ik tekort. Heel blij ben ik met de sponsoring van Autoservice Schouten uit Zwolle. Van dit bedrijf heb ik twee jaar lang een nieuwe wedstrijdmachine tot mijn beschikking gekregen. Ik rijd nu op een Honda-viertact 450 cc, type 2008. Zij sponsoren mij omdat ze via mij ook de verkoop van motorbanden willen promoten. Wanneer ik zelf deze crossmotor had moeten bekostigen dan was ik nu ongeveer 7.500 euro lichter geweest.

 

Goede conditie

Trainen op de crossmotor doet de supermarktmedewerker gemiddeld drie keer per week. "Tijdens het motorcrossen wordt er veel van je lichaam gevraagd. Als motorcrosser heb je sterke arm- en beenspieren nodig. Ook dient je algehele lichamelijke conditie goed te zijn. Vorige week ben ik daarom begonnen met hardlopen én ik ben nu gelukkig verlost van de vervelende opgepompte armen. Ik zie mijn toekomst als motorcrosser zonnig in en alles wijst er tot op heden op dat ik een goed seizoen ga draaien."