Kampense acrogymnaste maakt zich op voor nieuw seizoen

  • Ellen Vorsselman (staand)met haar partner Charëll Phijffers. Foto: Eva Posthuma. De Krant.
    Ellen Vorsselman (staand)met haar partner Charëll Phijffers. Foto: Eva Posthuma. De Krant.

KAMPEN – Acrogymnaste Ellen Vorsselman uit Kampen is zich samen met haar partner Charëll Phijffers (11) druk aan het voorbereiden op een nieuw seizoen. Anderhalve week geleden behaalde het duo damespaar in België nog een knappe derde plaats op een internationaal oefentoernooi. De dames zijn lid van WRZV/ Landstede in Zwolle.

 

De 17-jarige Vwo-scholiere van het Ichthus College is een zeer talentvolle acrogymnaste. Met haar huidige partner Phijffers, werd ze oktober vorig jaar knap zevende op het Europees kampioenschap dat in Den Bosch gehouden werd. "Ik doe al vanaf mijn achtste jaar aan acrogymnastiek. Ik heb een paar jaar een paar gevormd met Mike Duijnhouwer, die vanwege een verhuizing naar Amsterdam en studieverplichtingen helaas met acrogymnastiek gestopt is. Ook was ik te lang geworden voor hem, om goed te kunnen presteren. Charëll is nu mijn bovenpartner, terwijl ik de onderpartner ben."

 

Drie keer Nederlands kampioen

Met Duijnhouwer boekte Vorsselman, die nu wekelijks met Charëll vijftien uur noeste trainingsarbeid verricht in een gymzaal in Zwolle, de meest aansprekende resultaten in haar carrière tot nu toe. "Met Mike met wie ik drie jaar een paar heb gevormd, ben ik drie keer Nederlands kampioen geworden." Het paar nam twee keer deel aan een wereldkampioenschap en sleepte daar een keurige vijfde en achtste plaats in de wacht. Vorig jaar juni werden Ellen en Charëll op de Nederlandse kampioenschappen in het Limburgse Landgraaf keurig derde.

 

Discipline

Het valt Ellen niet zwaar om wekelijks zoveel uren in een gymzaal door te brengen. "Ik vind acrogymnastiek erg leuk om te doen, ik kan goed overweg met Charëll, ik heb veel discipline en kan de sport goed combineren met school."

 

Oekraïne

De Nederlandse wedstrijden en toernooien staan vanaf april weer op het programma. Halverwege volgende maand reist een groot aantal acrogymnasten van WRZV/ Landstede af naar de Oekraïne voor een toernooi. Ellen en haar partner gaan er ook naartoe en Ellen heeft er veel zin in. "Ik denk dat ik op jaarbasis aan zo'n zes wedstrijden/ toernooien deelneem, maar dan tel ik de Europese en wereldkampioenschappen niet mee."

 

Oost-Europese dominantie

Oost-Europese landen domineren acrogymnastiek. Vorrselman: "De paren in die landen trainen vaak wel dertig uur per week, terwijl wij het bij vijftien uur op weekbasis houden."

 

Veel regels

Acrogymnastiek kent veel regels. "Zo mogen de turnpakjes niet doorzichtig zijn en is het niet toegestaan dat de navels van de deelnemers tijdens de wedstrijden te zien zijn. Dat er zoveel regels zijn, komt doordat acrogymnastiek een jurysport is", aldus Ellen.

 

Trainingsfaciliteiten

Over de trainingsfaciliteiten van haar vereniging is Ellen ontevreden. "Wij behoren als vereniging bij de top van de wereld, maar we moeten nog steeds trainen op matjes die maar twee centimeter dik zijn. Een turnvloer veert veel beter en dat is stukken beter voor je knieën. Ik hoop dat we snel een eigen hal krijgen met een goede turnvloer. Zelfs de Europese verenigingen hebben betere trainingsfaciliteiten."