Jeugdwielerronde KWC Kampen trekt 200 deelnemers

  • De jeugdrenners van KWC Kampen aan vlak voor een trainingsrit op een parcours in Hattemerbroek. Foto: Eva Posthuma. De Krant.
    De jeugdrenners van KWC Kampen aan vlak voor een trainingsrit op een parcours in Hattemerbroek. Foto: Eva Posthuma. De Krant.

KAMPEN – KWC Kampen organiseert zaterdag op het 1010 meter lange clubparcours op de Haatlanderdijk de jaarlijkse jeugdwielerronde. Dolco Verhuur is de hoofdsponsor. De aanvang van de eerste wedstrijd is 10.00 uur. Volgens jeugdsecretaris Klaas Klein Tijssink doen er rond de tweehonderd kinderen aan de wedstrijden mee.

 

De jeugdrenners van KWC Kampen aan vlak voor een trainingsrit op een parcours in Hattemerbroek. Foto: Eva Posthuma. De Krant. Klein Tijssink is blij met dit hoge aantal. "De wedstrijd in Kampen is een zogenaamde gewone wedstrijd die niet meetelt als plaatsingswedstrijd voor het Nederlands kampioenschap. Als organisatie zijn we er daarom blij mee dat er zoveel kinderen in de leeftijd van acht tot en met veertien jaar naar Kampen komen." Op zaterdag 19 april wordt overigens in Zwolle wel een plaatsingswedstrijd voor het NK verreden op het parcours bij de Wythemerplas.

 

35e editie

Het is niet precies bekend voor de hoeveelste keer de jeugdwedstrijd op het programma staat. "Ik heb binnen de vereniging navraag gedaan", zegt de jeugdsecretaris. "Wij denken dat het ongeveer de 35e editie is. Zeker weten doen we het niet, omdat deze wedstrijd tot twaalf jaar geleden jaarlijks verreden werd in Ens, in de gemeente Noordoostpolder. Door verkeersmaatregelen zoals de komst van rotondes en vluchtheuvels kon de wielerronde daar niet meer gehouden worden."

 

Medewerking

Blij is Tijssink met de medewerking van Van Dijk Studieboeken die dicht in de buurt van het clubparcours van KWC Kampen gevestigd is. "Na overleg mogen de ouders van de deelnemers hun auto's op hun terrein parkeren. Wij zijn hier als organisatie erg blij mee. Om te voorkomen dat het zaterdag een verkeerschaos wordt op de Haatlanderdijk zetten wij overigens ook verkeersregelaars in."

 

Uitstekende sfeer

Op dit moment bestaat de jeugdafdeling van KWC Kampen uit achttien leden. In de nabije toekomst wordt dit aantal uitgebreid omdat een paar kinderen aangegeven hebben dat ze wielrenner willen worden. Klein Tijssink is er blij mee. "Er heerst een uitstekende sfeer binnen de jeugdafdeling. De kinderen gaan erg goed met elkaar om. De jeugd kan aan wedstrijden meedoen vanaf acht jaar en komen dan in Categorie 1. Vier van onze leden zitten in deze categorie. Categorie 3 is ook goed vertegenwoordigd met drie renners. Zeven jeugdwielrenners van onze club rijden in de hoogste jeugdcategorie 7 en die is bedoeld voor renners tot en met veertien jaar. Wielrennen is ook zeker een sport voor meisjes, want bij ons zijn er zeven lid."

 

Doorzetten

De jeugdsecretaris van KWC Kampen die stratenmaker van beroep is, is zoals hij het zelf zegt besmet met het wielerbacil. "Ik vind wielrennen een geweldige sport, ook voor kinderen. Wel is het een sport die veel van een kinderlichaam vraagt. Door te wielrennen leren kinderen door te zetten, als ze het lichamelijk zwaar krijgen tijdens een training of een wedstrijd. Daar staat weer tegenover dat het sociale aspect vooral bij het jeugdwielrennen erg belangrijk is. Alle kinderen binnen onze vereniging gunnen elkaar de overwinning, maar zijn natuurlijk best wel eens jaloers dat een clubgenoot er met de overwinning vandoor gaat in een wedstrijd."

 

Interesse?

Op jaarbasis rijden de jeugdwielrenners van KWC Kampen ongeveer dertig wedstrijden. Paasmaandag reisde Klein Tijssink nog met vier renners af naar het Brabantse Hoogerheide voor een jeugdselectiewedstrijd voor het NK. Jaarlijks doen we ook mee aan meerdaagse wedstrijden zoals tijdens Hemelvaart in Emmen en ieder jaar in eind juli/ begin augustus staat de Jeugdtour in Assen op het programma. Kinderen die interesse hebben om bij KWC Kampen te komen wielrennen mogen op iedere dinsdag- of woensdagavond samen met hun vader en/ of moeder vanaf 18.30 uur bij ons langskomen aan de Haatlanderdijk."