Friese Parketlegsservice renoveert Provinsjehûs Fryslân

  • Artikel verschenen in Parketblad 07-08-2011. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman
    Artikel verschenen in Parketblad 07-08-2011. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman

Het provinciehuis Friesland in Leeuwarden wordt op dit moment volledig gerenoveerd. Ook vindt er deels nieuwbouw plaats waarbij er sprake is van een prachtige verweving van authentieke met nieuwe elementen. Met de renovatie en nieuwbouw is een bedrag gemoeid van bijna 80 miljoen euro. Sinds begin mei is de Friese Parketllegservice uit Leeuwarden bezig met het plaatsen van zo'n 1700 vierkante meter houten vloeren van Weitzer Parkett.

 

De oppervlakte van het pand aan de Tweebaksmarkt bedraagt circa 20.000 vierkante meter. In een groot deel daarvan komt vloerbedekking (11.500 m2), maar er is in diverse ruimten in totaal ook zo'n 1700 vierkante meter parket ingepland. Eigenaar Johan Brantsma van de Friese Parketlegservice: "In 8 kamers in het oude gedeelte hebben wij de afgelopen weken staande friezen geplaatst, terwijl de opvulling is gedaan met vloerbedekking."

 

Minst slechte optie

Voor het interieurontwerp tekende OTH Ontwerpgroep Trude Hooykaas bv (www.oth.nl). In de eerste plannen werd voor het parket aan Bembé Parkett gedacht. Maar toen René de Klerk van Rendemint BV (www.rendemint.nl) er eens naar keek, keurde hij dit parket af. "Wij ontwikkelen en produceren duurzame cradle to cradle-oplossingen en producten voor zakelijke en particuliere huisvesting. De Provincie Fryslân huurde ons in om het complete interieurontwerp inclusief parket te transformeren naar optimaal duurzaam. Na onderzoek bleek dat Weitzer Parkett duurzamer is dat Bembé Parkett. Zowel in ecologische als in materiaalzin. Dit parket beschikt over het duurzaamheidslogo Der Blaue Engel en kan gewoon rechtsreeks op een geëgaliseerde ondervloer worden verlijmd. Door middel van nanotechnologie brengen ze in de fabriek van Weitzer Parkett een flinterdunne toplaag aan, die 30 jaar meegaat." Qua duurzaamheid heeft de Provincie Fryslân met Weitzer Parkett de 'minst slechte' optie gekozen. Sinds kort is er van Shaw een parket leverbaar met cradle to cradle Silver certificering. Wij adviseerden onze klant deze vloer nog niet te nemen, omdat het echt te nieuw was voor een dergelijk groot project. Uiteindelijk viel de keus dus op Weitzer Parkett WP strip in eiken naturel en eiken kerngerookt. Dit fabrieksafgewerkte tweelaagsparket met mes-en-groef met 12 x 36 cm. De delen zijn in totaal 9 mm dik, met een toplaag van 4 mm."

 

Afdekken noodzakelijk

Brantsma vertelt in de kantine van het nieuwbouwgedeelte dat hij en zijn medewerkers op vier etages in de nieuwbouw 90 m2 parket hebben gelegd. "Op de overige etages komt ook nog onder meer in keukens parket. In het benedengedeelte van de nieuwbouw, ligt in de kantine al 400m2 aan parket." De ondernemer laat onder andere deze vloer zien. "Wij dekken na plaatsing alle vloeren af met karton. Dit is nodig, want er wordt hier nog volop gewerkt. Het zou zonde zijn als het parket wordt beschadigd. Kijk hier staan de dozen. Op 16 mei kregen we nog eens 800 vierkante meter parket geleverd."

 

Loungeroom

De parketlegger vervolgt: "In het oude gedeelte hebben wij tot dit moment 160 m2 parket geplaatst. De komende tijd komt daar nog meer bij. Op de achtste etage en dat is het hoogste punt van de nieuwbouw gaan we in een ruimte dat dienst gaat doen als loungeroom de komende tijd nog 160 vierkante meter Weitzer witgerookt verouderd plaatsen. In hallen, gangen en kantines is in dit project overal voor parket gekozen. In verreweg de meeste gangen en hallen gaan wij nog aan het werk. Dit project leveren wij in september op."

 

Prestigeklus

Johan Brantsma is er trots op dat hij hier met zijn bedrijf het legwerk van parket mag uitvoeren. "Ik vind dit wel een prestigeklus. Dit is echt een mooi stukje reclame voor ons bedrijf. Dat wij dit project met in totaal vijf leggers in onze eigen stad mogen uitvoeren is bijzonder leuk."

 

Makkelijk

Wat de ondergrondvoorbereiding betreft, hebben de jongens van Friese Parketlegservice het makkelijk. De dekvloer is met producten van Forbo Eurocol (www.eurocol.nl) al voorzien van een vochtscherm en geëgaliseerd. Johan: "Wij hoeven dus alleen maar de delen met één laag te verlijmen. Dit doen wij met de Bona R850, een elastische eencomponent silaanlijm."

 

Volgens Klaas Brinkman van Bona Benelux zijn de voordelen van de Bona R850 dat het parket gemakkelijk schoon te maken is. De lijm is verder vocht- en oplosmiddelvrij, 1-component en gemakkelijk te verwerken. "Ook houd je als legger met deze lijm schone handen. De Bona R850 is milieuvriendelijk, voldoet aan de emicode EC1 R plus. De lijm heeft een goede lijmrugstand, daardoor vermindering van holle plekken. Vanwege het grote aantal vierkante meters, was daar een kans op. Qua samenstelling en treksterkte is de Bona R850 de beste silaanlijm die verkrijgbaar is."

 

Provinciehuis Friesland

Het Provinciehuis Friesland (Fries: Provinsjehûs Fryslân) is het provinciehuis van de Nederlandse provincie Friesland. Het provinciale bestuur van Friesland zit al sinds 1580 in een gebouw aan de Tweebaksmarkt. Gedurende deze periode vonden meerdere verbouwingen en uitbreidingen plaats. In 2001 werd besloten het provinciehuis nogmaals te verbouwen. Als architect koos de provincie voor Sjoerd Soeters. In zijn ontwerp uit 2004 worden de drie binnenhoven teruggebracht tot twee en wordt er daarvan een geopend naar de openbare ruimte. Midden tussen deze binnenhoven is een acht verdiepingen hoge toren verrezen. In maart 2009 startten de sloopwerkzaamheden die de opmaat vormden voor de meest recente verbouwing. Sinds 2006 verrichten de provincieambtenaren vanuit een noodlocatie aan de Snekertrekweg hun werkzaamheden.

 

OP DEZE TEKST RUST COPYRIGHT.