Dolgelukkig met natuurijs

  • Op de prachtig verlichtte ijsbaan van IJsvereniging WVF zijn een stuk of veertig schaatsers en een paar trainers van Schaatsvereniging Zwolle druk aan het rondjes schaatsen. Foto: Bert Treep.
    Op de prachtig verlichtte ijsbaan van IJsvereniging WVF zijn een stuk of veertig schaatsers en een paar trainers van Schaatsvereniging Zwolle druk aan het rondjes schaatsen. Foto: Bert Treep.

WESTENHOLTE – Pupillentrainer Hans Brandwagt van Schaatsvereniging Zwolle-BDG is momenteel helemaal in zijn element vanwege het feit dat er nu in ons land sprake is van natuurijs. “Ik, de andere trainers en natuurlijk onze leden zijn er dolgelukkig mee”, aldus de 44-jarige ondernemer die ook nog eens de functie van interim voorzitter van De Hanzerenners vervult.

 

Het is de laatste dinsdagavond van het jaar, even na zes uur. Op de prachtig verlichtte ijsbaan van IJsvereniging WVF zijn een stuk of veertig schaatsers en een paar trainers van Schaatsvereniging Zwolle druk aan het rondjes schaatsen. Af en toe worden er treintjes geformeerd en het is leuk om dat van een afstandje te aanschouwen.

 

Afspraak

"Wanneer er natuurijs ligt dan hebben wij de afspraak met IJsvereniging WVF dat onze leden hier 's avonds van zes tot zeven mogen trainen. Het privé uurtje voor de leden van Schaatsvereniging Zwolle noemen wij het. Deze afspraak met de ijsclub loopt al jaren en als tegenprestatie betaalt onze club jaarlijks een bepaalde bijdrage", zegt Brandwagt die vanavond met vrouw Anja en hun beide dochters Sanne (13) en de 10-jarige Maaike naar de ijsbaan is gekomen. Hans: "Er is vandaag een e-mail naar alle leden gegaan dat er hier geschaatst kan worden op natuurijs. De opkomst is goed, vind ik."

 

Fantastisch ijs

Hans en Anja en de andere ouders van de leden vinden het geweldig dat er nu weer eens natuurijs is. "Normaliter rijd ik twee tot drie keer per week met een paar kinderen richting de halfoverdekte kunstijsbaan De Scheg in Deventer om ze daar te laten trainen. Andere ouders doen dat zeker ook hoor", zegt Anja die namens de ouders bestuurslid van Schaatsvereniging Zwolle is. "Nu hoeven we even lekker niet naar Deventer. Dat scheelt reistijd en door het natuurijs kan er ook vaker getraind worden. Het ijs hier is fantastisch. Het ijs is lekker vlak, negen centimeter dik en afgezien van de vier wakken zitten er geen scheuren in", aldus Hans.

 

Kunstijsproducten

Schaatsvereniging Zwolle heeft rond de tachtig leden en bestaat sinds 1967. De vereniging heeft ongeveer dertig jeugdleden, dertig recreanten, wat oudere wedstrijdrijders en ook zijn er een paar marathonschaatsers lid. Oud-kernploeglid Will van der Vegt uit Kampen verzorgt net als Hans Brandwagt de trainingen. "Ik vind het geweldig dat we eindelijk weer eens natuurijs hebben", zegt zij. "Ik ben benieuwd hoe het de kinderen bevalt. Het zijn over het algemeen allemaal kunstijsproducten die lid zijn van onze club dus ik weet niet of ze wel om kunnen gaan met scheuren in het natuurijs. Maar de tijd zal het leren."

 

Nieuwe leden

Trots vertelt Brandwagt dat de negenjarige Zwollenaar Bram Cohen en dat is een van zijn pupillen, onlangs kampioen van Overijssel is geworden op de twee keer honderd meter. Tot slot neemt Anja het woord. "Iedereen die in verenigingsverband wil komen schaatsen, roep ik hierbij op om een keer langs te komen op een van onze trainingen. Schaatsvereniging Zwolle biedt diverse mogelijkheden voor elk niveau!"

 

www.schaatsverenigingzwolle.nl