De motor uit Zwolle

  • De Zwolse wielrenster Kirsten Wild in het Voorjaar van 2006. In 2008 schreef Wild meerdere grote wedstrijden zoals De Omloop Het Volk op haar naam. (Foto: Bert treep) Tekst en foto zijn verschenen in de Peperbus.
    De Zwolse wielrenster Kirsten Wild in het Voorjaar van 2006. In 2008 schreef Wild meerdere grote wedstrijden zoals De Omloop Het Volk op haar naam. (Foto: Bert treep) Tekst en foto zijn verschenen in de Peperbus.

STADSHAGEN - "Ik kan in een wedstrijd veel recht zetten voor de ploeg, maar ik ga dit seizoen ook zeker voor eigen kans rijden. Ik fungeer vaak als een motor." Dat zegt wielrenster Kirsten Wild, die dit seizoen voor het eerst acteert in het tricot van het AA Cycling Team, dat mede onder leiding staat van wielergrootheid Leontien Zijlaard-Van Moorsel.

 

Zondag startte het seizoen voor de van oorsprong Almelose. In de Omloop het Volk in België, eindigde Wild op een keurige veertiende plaats. Wij spreken de docent lichamelijke opvoeding van een middelbare school in Deventer in de week voor haar eerste wedstrijd in haar nieuwe onderkomen in Stadshagen. "Ik heb het reuze naar mijn zin in mijn nieuwe ploeg. De sfeer binnen het team is uitstekend. Er wordt goed samengewerkt. Teambuilding staat hoog in het vaandel. We hebben wat voor elkaar over en dat is heel belangrijk binnen een wielerploeg. We zijn net terug uit Spanje. Daar hebben we veertien dagen een trainingskamp gehad. Dat is goed verlopen."

 

Hard fietsen

De 23-jarige wielrenster reed het afgelopen jaar een constant seizoen, zonder grote pieken en zonder grote dalen. Wild reed een zevental podiumplaatsen bij elkaar. Ze werd onder andere districtskampioen van Overijssel. De Zwolse denkt te weten waarom ze een aanbieding van Micheal Zijlaard kreeg om dit jaar plaats te nemen in het AA Cycling Team. "Ik denk dat ik hard kan fietsen." De wielerkrant van het AA Cycling Team spreekt lovende woorden uit over haar nieuwe aanwinst. "Kirsten Wild is een aanwinst waar we lang naar hebben gezocht. Ze is een renster met power die uitstekend in de ploeg past en zich moet focussen op een vaste stek."

 

Internationale aansluiting

De Zwolse heeft duidelijke doelen in dit seizoen. "Ik wil proberen of ik internationaal aansluiting kan vinden. Verder wil ik goed presteren op het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Vorig jaar eindigde ik als vierde. Een plaatsje op het podium zou leuk zijn dit jaar. Daarnaast ga ik alles in het werk stellen om een plaatsje te verwerven in de selectie voor het wereldkampioenschap."

 

Tijdrit en sprint

De specialiteiten van Wild zijn de tijdrit en de sprint. "Vooral in een lange sprint kan ik aardig goed aankomen." De wielrenster rijdt vijf jaar wedstrijden. Ze begon haar wielercarrière bij wielervereniging De Zwaluwen in Almelo en maakte twee jaar geleden de overstap naar het @ Work Cycling Team.

 

Combinatie

Kirsten Wild kan het bedrijven van topsport goed combineren met haar parttime baan als docente lichamelijke opvoeding. Op school krijg ik veel medewerking wanneer ik een trainingskamp of een (internationale) wedstrijd heb. Mijn collega's zijn altijd bereid om te ruilen met mij en dat vind ik erg fijn. Als dat niet mogelijk was geweest was een en ander veel moeilijker. Wat ik zo leuk vind aan wielrennen? Ik houd van afzien. De koers op zich en om als individuele renster en als ploeg prestaties te leveren."

 

Overstap

De afgelopen twee jaar reed Kirsten Wild voor het @ Work Cycling Team van oud-Olympisch kampioene Monique Knol en Wim Kruis uit Wezep. Wild: "Ik vond dat ik me bij het AA Drink Cycling Team sportief kon verbeteren. Vandaar de overstap."