'Crashen hoort erbij'

  • Foto: Bert Treep 2008. Tekst en foto verschenen in de Peperbus.
    Foto: Bert Treep 2008. Tekst en foto verschenen in de Peperbus.

ZWOLLE – In de IJsselhallen stond afgelopen zaterdag en zondag voorronde drie en vier op het programma van het BMX EK Fietscross indoor. Aan het evenement deden liefst 320 Nederlandse rijders mee. Daarnaast waren er veel deelnemers uit de meeste Europese landen. Beide dagen zaten de tribunes goed vol en het publiek kreeg, zoals gebruikelijk, veel spektakel voorgeschoteld. 

 

Met een zesde plaats op zaterdag en een derde plaats op de zondag (tijdens de finale), was Martijn Scherpen uit het Drentse Barger Oosterveld de best presterende Nederlander. Bij de vrouwen behaalde Lieke Klaus (Wijchen) een zesde plaats op zondag. De finalewedstrijden (ronde negen en tien) van het BMX EK Fietscross worden op 3 en 4 mei verreden in Duitsland.

 

Publiekstrekker van het evenement was Robert de Wilde. Deze van oorsprong Kampenaar beoefent fietscross professioneel en woont daarom sinds 2001 in Amerika (Californië) samen met zijn vriendin Mariëlla. Fietscross is tijdens de olympische spelen die in augustus in en om Peking gehouden worden een olympische sport. De Wilde: "Het is voor negentig procent zeker dat ik in augustus deelneem. Ik moet alleen nog een paar keer vormbehoud tonen." In China maakt de voormalige elektricien zeker kans op een van de medailles. Robert was in 1993 en 1999 wereldkampioen. Vorig jaar won hij in zijn leeftijdsklasse een reeks om de wereldbeker.

 

In Zwolle kwam De Wilde om te trainen. "Morgen (zondag DB) rijd ik hier niet." Vallen (crashen) hoort volgens de explosieve topsporter bij zijn sport. "Het gebeurt mij ook wel eens. Het is niet zo erg zolang je er maar niks aan overhoudt. Een uurtje later ging De Wilde, die massaal gevolgd werd door diverse media, van start in de voorronde. Halverwege ging hij prompt onderuit. Heel erg vond hij het niet. "Als het echt om de prijzen gaat dan sta ik er wel."

 

Willy Kanis ook uit Kampen, was afgelopen weekend de grote afwezige. De meervoudig wereldkampioene fietscross heeft zich helemaal op het baanwielrennen gestort en boekte in Sydney en Peking al twee wereldbekerzeges. Voor zowel het baanwielrennen als het fietscrossen heeft de Kampense al een nominatie voor de olympisch spelen in Peking op zak. Om deel te mogen nemen aan de spelen bij het fietscrossen, moet Kanis enkel en alleen nog een paar keer vormbehoud tonen.

 

Volgens Trijntje Aques, secretaris van de organiserende vereniging KWC Kampen, organiseert haar club volgend jaar weer een indoorwedstrijd fietscross. "Deelnemers en toeschouwers waren erg enthousiast. Het is niet zeker of de wedstrijden weer in de IJsselhallen gehouden gaan worden."

 

Studenten Landstede

Zo'n zestig studenten van de opleiding Sport & Bewegen waren actief afgelopen weekend actief in de IJsselhallen. Ze hielpen mee met het opbouwen en afbreken van de baan, ze assisteerden bij het begeleiden van de trainingen en wedstrijden en hielden toezicht in de hallen.