COFFEEPRO Brittany van der Does, Parel van het Jaar ‘Ik maak graag iemands dag een beetje leuker’

  • COFFEEPRO, December 2015-Januari 2016. Beeld: Brittany van der Does, Facebook.
    COFFEEPRO, December 2015-Januari 2016. Beeld: Brittany van der Does, Facebook.

Brittany van der Does werd in september tot haar eigen verrassing uitgeroepen tot ‘Parel van het Jaar’, in de Misset Koffie Top 100. Zelf was de manager en barista van Hometown Coffee in Den Haag niet bij de bekendmaking in Maarssen aanwezig, omdat ze vier weken op reis was. “Maar dit maakte mijn vreugde door het winnen van deze titel zeker niet minder. Ik zie het als een stukje waardering voor mij en het vak dat ik uitoefen.”

Bij Hometown Coffee is de 26-jarige Van der Does nu zo’n negen maanden manager. Haar werkgever meldde haar aan voor de titel ‘Parel van het Jaar’, omdat zij in haar werk het verschil maakt. “Dat verschil probeer ik te maken door in een huiselijke sfeer echt gastvrij te zijn, door oprechte interesse in onze gasten te tonen, door bovenal goede koffie te zetten en te serveren, door onze gasten een luisterend oor te bieden en dus ook zeker door tijd te maken voor bijvoorbeeld een gezellig praatje. Kortom: ik maak graag iemands dag een beetje leuker die bij ons te gast is. Het leukste aan mijn werk vind ik dan ook echt het omgaan met mensen. Minder fijn vind ik het schoonmaken aan het einde van de dag, maar dit hoort er zeker ook bij. In het team draai ik volledig mee en werk net zo hard als mijn collega’s. Doordat ik in de zaak alle voorkomende werkzaamheden uitvoer, ben ik naast manager ook zeker regelmatig actief als barista. Cappuccino is de meest bestelde koffie bij ons en we werken met koffie van het merk Douwe Egberts.”

Australië: koploper op het gebied van koffiecultuur 

Van der Does vertelt over de betekenis van koffie in haar leven. “In eerst instantie betekende het drinken van koffie een rustmoment voor mij op de dag. Later werd het bezig zijn met koffie een hobby van me. Op een bepaald moment ging ik me beroepshalve met koffie bezighouden en dat vind ik nog steeds fantastisch. Koffie is heel veelzijdig en bovenal een kwaliteitsproduct. Je raakt er ook nooit over uitgeleerd. Koffie zal mij altijd een nieuwe uitdaging blijven geven. In 2011 begon mijn loopbaan als barista. Leuk om te vertellen is dat ik ben opgeleid door de huidige Nederlandse baristakampioen Lex Wenneker. Toen ik een half jaar actief was als barista, besloot ik om af te reizen naar Australië om daar meer kennis op te doen over koffie. Ik zie Australië op dit moment nog steeds als de koploper op het gebied van koffiecultuur. In dit land krijg je bijna overal koffie voorgeschoteld dat door een barista is gezet - zelfs op kantoor. In Australië is het vak van barista net zo bekend zoals in Nederland dat het werk van een serveerster is. Welke koffie ik zelf het liefste drink? Zet voor mij een slow coffee. Je krijgt bij het drinken hiervan heel goed de diverse smaken van verschillende licht gebrande koffiebonen binnen. Het voordeel is ook nog eens dat je het thuis makkelijk kunt zetten zonder dat je hiervoor veel dure middelen nodig hebt.”

Eenmaal terug in Nederland werkte Brittany onder andere bij Lola Bikes and Coffee in Den Haag en startte ze later als parttime barista bij Hometown Coffee, terwijl ze bezig was om ook haar master Mensenrechten te behalen. Inmiddels heeft ze die op zak. 

De eigenschappen van een goede barista

Het kost Van der Does slechts even bedenktijd als we aan haar vragen over welke eigenschappen een goede barista dient te beschikken. “Ten eerste moet je je snel kunnen aanpassen. Ook dien je zeker heel precies te kunnen werken en in de derde plaats moet je echt sociaal aangelegd zijn.” 

Over de kwaliteit van koffie in de Nederlandse horeca, heeft de koffiefanaat een duidelijke mening. “Die kan nog veel beter. In veel horecazaken wordt tegenwoordig nog vaak automatenkoffie geschonken. Ik vind dat echt niet meer kunnen. Het is dan ook een goed idee voor veel horecabedrijven om in goede koffieapparatuur te gaan investeren en in het opleiden van personeel, zodat ze goede koffies kunnen gaan zetten met een constante kwaliteit.

Eigen koffiebar starten

Tot slot vragen we Brittany naar haar toekomstdroom. “Het lijkt me heel leuk om ooit een eigen koffiebar te beginnen, maar de komende tijd blijf ik lekker bij Hometown Coffee werken. Ik krijg van de eigenaren veel vrijheid om dingen te organiseren. Er wordt ook altijd goed met me meegedacht en ze bieden mij alle noodzakelijke ondersteuning in mijn werkzaamheden. Daar ben ik erg blij mee en ze zeker heel dankbaar voor.”