Bekende merken en mensen, maar een nieuwe naam

  • Copyright tekst en foto's DIBEBO Tekstproducties.
    Copyright tekst en foto's DIBEBO Tekstproducties.

Van der Haeghe BV in Geldermalsen is zoals de kop van dit artikel aangeeft een nieuwe naam, maar het bedrijf levert sinds 1 november vorig jaar met bekende merken én mensen tractoren en toebehoren door heel Nederland. Deze onderneming waarvan het moederbedrijf gevestigd is in België, nam eind vorig jaar het importeurschap voor Nederland van diverse merken tractoren,maaimachines en armmaaiers over van Vormec. Voor dealers, handelaren en eventuele eindgebruikers organiseert Van der Haeghe BV op 15 maart een open huis vanaf 10.00uur. Op 14 maart wordt het bedrijfspand officieel geopend.

 

Michaël van der Lienden vervulde bij Vormec sinds 2004 de functie van verkoopleider Nederland en doet nu met veel plezier hetzelfde bij Verhaeghe BV. Hij steekt enthousiast van wal. “Wij vertegenwoordigen vijf merken. Hiervan zijn wij importeur voor Nederland. Dat zijn de volgende merken: Iseki. Dit zijn professionele maaimachines en compact tractoren voor sportveld- en kunstgrasonderhoud, maar deze machines zijn ook breed inzetbaar voor het onderhoud van graspercelen op campings en scholengemeenschappen. Het tweede merk dat wij vertegenwoordigen is Bomford. Dit merk levert armmaaiers om hagen te knippen en te klepelen. Vaak hebben golfbanen ook een toepassing voor de armmaaier, omdat zij meestal schuine kanten hebben langs sloten of afrastering. Hiervoor gebruiken ze een armmaaier met klepelbak om alles weer netjes te krijgen. Van het Duitse merk Hörger bieden wij verder machines aan voor het onderhouden en renoveren van kunstgrasvelden.” Het importeurschap van Ferris heeft Van der Haeghe BV sinds kort. De verkoopleider vervolgt: “Deze maaimachines worden gebruikt door de professionele gebruiker op campings, bij hoveniersbedrijven en op gemeentelijke sportvelden. Met Snapper bedienen wij tot slot de particuliere markt op het gebied van grasmachines. Al onze producten worden via een landelijk dealernetwerk verkocht.”

 

Vanouds dicht bij de klant

Van der Haeghe bestaat al meer dan 110 jaar. In eerste instantie richtte deze Belgische onderneming zich op de agrarische sector. Sinds begin jaren tachtig van de vorige eeuw doet Van der Haeghe ook zaken in de tuin- en parkbranche. Van der Haeghe BV werd in november vorig jaar opgericht, omdat Iseki besloten had om de import van machines in Nederland van Vormec over te hevelen naar Van der Haeghe. “Wij staan hierdoor als vanouds dicht bij de dealer en eindgebruiker en hebben de faciliteiten om vanuit Nederland goed te kunnen werken. Dedrie vertegenwoordigers die samen Nederland bedienen, maakten ook de overstap naar Van der Haeghe BV. Onze klanten blijven dus zaken doen met vertrouwde gezichten”, aldus Van der Lienden.

 

Het gebruikersgemak van Iseki

Alleen al om als het gaat om het merk Iseki doet Van der Haege BV zaken met 55 dealers. Van der Lienden: “Dat komt ook omdat Iseki machines bouwt voor veel verschillende doelgroepen. Dat kunnen particulieren zijn, maar ook hoveniersbedrijven, tuinders, boomkwekers en (mini)-campings, scholen, gemeenten, werkvoorzieningschappen. Voor het gebruik op golfbanen verkopen wij van het merk Iseki vooral tractoren. Er zijn momenteel ook veel tractoren van dit merk op golfbanen in gebruik. Dit komt doordat Iseki tractoren bouwt met een laag eigen gewicht, maar met veel (hef)vermogen. Alle tractoren van Iseki worden in Japan gefabriceerd. Alleen de productie van de toebehoren zoals een voorlader of een fronthef vindt in Duitsland plaats. Iseki is zo’n sterk merk door de eigenschappen van de machines zelf. Er zitten in transmissies/ aandrijvingen unieke eigenschappen verwerkt die andere merken tractoren niet hebben. In bepaalde vermogensklassen zitten transmissies waarbij op- en terugschakelen mogelijk is zonder te koppelen. Met een knop ga je van versnelling één naar twee, drie en ook weer terug. Je hoeft ook niet te koppelen om vooruit te komen. Dit geeft een enorme wendbaarheid en snelheid van werken met de tractor. Er zit ook een knop op om precies af te lezen welk toerental je achterkas draait en op welke rijsnelheid je voortbeweegt. Dit kun je allemaal digitaal aflezen. Doordat je dit allemaal kunt, kun je ook heel nauwkeurig werken. Met spuiten of bezanden bijvoorbeeld, wil je ook weten wat het toerental van je achterkas is en dit is allemaal mogelijk. Kortom: Iseki staat voor gebruikersgemak. En ook het verschil tussen hefvermogen, eigen gewicht en PK’s en dat is in een ideale verhouding bij Iseki. En zonder dat de tractor dan te breed wordt.”

 

Kracht

Vijf mensen houden zich bij Van der Haeghe BV bezig met verkoop en het verlenen van service. Onderdelen voor machines komen allemaal via een nacht expres systeem uit België. Onderdelen die voor half vier ’s middags digitaal worden besteld, worden de volgende ochtend geleverd bij de dealers. “Wij zijn voorraadhoudend. Doordat wij nu onderdeel uitmaken van een groot moederbedrijf kunnen wij putten uit een grotere voorraad dan voorheen het geval was. Het kost de verkoopleider geen enkele moeite om de kracht van zijn werkgever te benoemen. “De kracht van Van der Haeghe BV zijn de mensen die bij ons werken. Je kunt de laagste prijs hebben. Je kunt de beste service hebben. Je kunt de mooiste machines hebben. Je kunt de mooiste folders hebben. Maar als je niet de juiste mensen hebt, die de producten kunnen vertalen naar de markt toe en je hebt niet de juiste dealers die dat kunnen vertegenwoordigen in een land dan ben je nergens. De personen die de producten verkopen en de klant verstaan, wat hebben ze nodig, hoe kan ik dat invullen met welke machine en dan zegt die klant na een jaar dat hij voor de juiste machine heeft gekozen. Daar hangt het aan vast.”

 

Onderscheidend vermogen

Van der Lienden vertelt dat Iseki de belangrijkste omzetmaker is bij Van der Haeghe BV. “Iseki is misschien niet de grootste fabrikant van tractoren ter wereld, maar waarvoor de Europese en dus ook Nederlandse markt wel heel erg belangrijk is. Iseki bouwt machines speciaal voor de Europese markt. Hiermee kunnen wij ons onderscheiden. Bijvoorbeeld met machines die heel goed gras kunnen opvangen, of die een bepaalde breedte, of een hogere rijsnelheid hebben.”

 

Bewuste keuze

Van der Haeghe BV koos er bewust voor om zich in Geldermalsen te vestigen. Van der Lienden sluit af: “Wij zochten een locatie die ideaal bereikbaar is voor dealers en vertegenwoordigers. Ook ligt de Belgische hoofdvestiging relatief dichtbij. Dan kom je al heel snel in de Betuwe uit. Richting Utrecht is het ’s ochtends een ellende qua files en ’s avonds is dat ook het geval. In Geldermalsen zitten we centraal, zonder files en direct aan de A15. Ook u begroeten wij graag een keer in onze splinternieuwe showroom!”

 

Van der Haeghe BV

De Elzenhof 7G

4191 PA Geldermalsen

Telefoon: 0345-788104

www.vanderhaeghe.nl