Transpireren voor het goede doel

BERKUM – De organisatie van de Salverda Berkumloop gooit het dit jaar over een andere boeg. Op dinsdag 26 augustus gaat voor het eerst door de deelnemers gelopen worden voor een drietal lokale goede doelen. Inschrijven is nu al niet meer mogelijk omdat het plafond van maximaal 1200 deelnemers bereikt is.

 

De Salverda Berkumloop wordt dit jaar voor de achttiende keer gehouden en is genoemd naar Bouwbedrijf Salverda, waar Berkummer Teun Bouwhuis directeur/ eigenaar van is. "In 1990 zocht de wijkvereniging die de Oranjefeesten jaarlijks organiseert naar nieuwe activiteiten tijdens de feestweek. Er werd besloten om een hardloopwedstrijd te organiseren. De eerste keer namen honderd lopers deel. In 2006 deden er duizend mee. Dit jaar is de mogelijkheid om in te schrijven stopgezet toen 1200 mensen zich hadden ingeschreven. Met het huidige aantal deelnemers is het maximum bereikt, want meer hardlopers passen niet op het parcours. Ook niet in de toekomst", zegt Bouwhuis resoluut.

 

Over een andere boeg

De ondernemer: "De reden dat we het dit jaar in samenwerking met SportService Zwolle over een andere boeg gooien, is dat we eens wat anders willen. Het geld dat wij als organisatie anders uitgaven hadden aan snelle lopers, wordt nu gedoneerd aan drie goede lokale doelen en dat zijn VG Sport Zwolle, de CliniClowns en het Jeugdsportfonds Zwolle. Alle deelnemers betalen zes euro inschrijfgeld en mogen afzonderlijk aangeven naar welk goed doel hun startgeld gaat. Drie lokale ambassadeurs die zelf ook meelopen, vertegenwoordigen elk een goed doel en dat zijn de Zwolse zanger Harm Wolters (VG Sport Zwolle), artistiek leider Peter Vader van CliniClowns Nederland (CliniClowns) en voetbaltrainer Hennie Spijkerman (Jeugdsportfonds Zwolle) In totaal hopen wij dat er minimaal 10.000 euro bijeengebracht wordt, want naast het inschrijfgeld mogen de deelnemers voor het goede doel waar ze voor lopen, zich laten sponsoren door familie, vrienden en bedrijven."

 

Vijf en tien kilometer

Tijdens de komende editie staan traditiegetrouw weer de gebruikelijke afstanden op het programma en dat zijn de 2 Berkummer mijlen van ruim vijf kilometer en de KNAU-gecertificeerde tien kilometer.

 

Leuke loop

De afgelopen jaren heeft de Salverda Berkumloop in hardloopland een uitstekende naam opgebouwd. Bouwhuis is daar natuurlijk erg trots op. "Voor een doordeweekse loop hebben wij ieder jaar erg veel deelnemers. De Salverda Berkumloop is dan ook een heel leuke loop door een landelijk gebied met start en finish in een mooi dorp."

 

Halve marathon: een stimulans

Bouwhuis: "Ik verbaas me er jaarlijks weer over waar mensen helemaal vandaan komen om mee te kunnen doen." Toch is het volgens de organisator wel zo dat het gros van de deelnemers in Zwolle woont. "De jaarlijkse Zwolse Halve Marathon heeft er in de stad voor gezorgd dat steeds meer inwoners gestimuleerd worden om deel te nemen aan een hardloopwedstrijd zoals wij die organiseren en dat is natuurlijk alleen maar goed."