Stardeck: een nieuwe ervaring!

De productie van de Stardeck producten vindt plaats in de fabriek van Ifura in Pasuruan, nabij Soerabaja in Indonesië. Ifura is een familiebedrijf waar binnenkort de vierde generatie het roer gaat overnemen. Sinds de oprichting is het bedrijf doende geweest met de productie van meubelwaren en zijn de laatste tien jaar ook tuinmeubelen van Teak er bijgekomen. Vijf jaar geleden heeft Ifura een aanvang gemaakt met de nieuwe fabriek, die toegespitst is op de fabricage van allerlei massieve merbau en teak producten zoals parket, gelamineerde delen , gevingerlaste kozijnen, terrasdelen en tuinhoutprodukten. Van der Wal: “Bij Ifura hebben wij de beschikking over dertien droogkamers die in staat zijn om 2500 m3 merbau per maand te drogen. Het parket voor binnen toepassing wordt standaard gedroogd tot 10 procent en het buitenparket (terrasdelen) wordt eveneens standaard altijd gedroogd tot 18% M.C. procent.”

 

Eigen bosconcessies en FSC

“Het merbau dat we gebruiken voor de productie is afkomstig uit onze eigen bossen in Irian Jaya, dat ligt in het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. In totaal hebben wij 450.000 hectare aan concessies. Voor de eerste concessie in de Caimanea area is inmiddels alles in gang gezet voor het verkrijgen van het FSC-certificaat. Dit is een veelomvattende procedure die naar verwachting een twee jaar in beslag gaat nemen. Vanwege de eigen concessies zijn wij in staat om het hele jaar door grote kwantiteiten op overeengekomen tijd te verschepen. En altijd de Merbau producten uit een van de beste Merbau groeigebieden”, vervolgt de directeur van I.T.P.

 

Certisource-certificaat

Trots is Van der Wal op het feit dat Stardeck sinds twee jaar beschikt over het Certisourse-certificaat. “Dit garandeert dat het product voor honderd procent uit legaal gekapt merbau is geproduceerd. Tijdens de kap van de bomen en direct bij aankomst van de stammen op de fabriek worden er DNA-monsters van het hout genomen. Die worden vervolgens naar de Universiteit van Singapore gezonden en die onderzoekt of de monsters daadwerkelijk overeenkomen. Indien de koper een stukje merbau naar de Universiteit stuurt kan men nu precies vertellen in welk bosgebied de stam is gekapt.“

 

Unbleeding merbau

De marketing en sales verantwoordelijke van Stardeck is erg enthousiast over merbau. “Deze houtsoort is ingedeeld in Duurzaamheidsklasse 1. Merbau is een bijzonder stabiele houtsoort, de werking er van is minimaal. Het nadeel van merbau bij gebruik buitenshuis was echter dat het gaat ‘bloeden’, wat overigens niets afdoet aan de kwaliteit van de houtsoort. In Nederland is altijd veel Merbau gebruikt voor kozijnen en deuren, omdat afwerking met Alkyd lakken geschiedde kon het bloeden vermeden worden. Nu met de water gedragen lakken is dat weer wat problematischer. Onze fabriek heeft na jaren onderzoek en testen een behandeling gevonden ter voorkoming van het bloeden. Op dit moment garanderen wij dat het bloeden met tenminste 90 procent is geëlimineerd. Een wereldwijd patent voor deze behandeling loopt. Onderzoeksbureau TNO gaat overigens een onderzoek uitvoeren teneinde deze handeling wetenschappelijk te staven.”

 

Afmetingen en profielen

Stardeck is in veel maten en profielen leverbaar. De meest gangbare maten voor Nederland en België zijn 21 mm dik x 145 mm breed en in lengtes die kunnen variëren van 600 mm tot 5700 mm. De fabriek kan Stardeck ook afgewerkt leveren met olie of gelakt. Stardeck is in feite onderhoudsvrij, met name het Clip model met onzichtbare bevestiging heeft een glad oppervlak waardoor er veel minder vuil aanhecht.

 

Verkrijgbaarheid

Distributie in de Benelux gaat geschieden via de erkende hout-en parket-importeurs. Stardeck wordt op dit moment al verdeeld door Houthandel Vandecasteele in Aalbeke in België. In Spanje is Exterpark een van de importeurs.

 

I.T.P.

Induco Timber Products B.V.

Exclusive European Marketing & Sales

Office: Patrijzendonk 10 4711 LB St. Willebrord

Telefoon: +31 (0) 165 350 060

Fax: +31(0) 165 350 061

Gsm: +31(0) 641 506 106