Primera Lübeckplein in Zwolle is altijd op zaterdag gesloten

  • Ondernemer Erik Ensing van Primera Lübeckplein in Zwolle. Foto: Dirk Bosman. Tabak & Gemak begin 2007. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.
    Ondernemer Erik Ensing van Primera Lübeckplein in Zwolle. Foto: Dirk Bosman. Tabak & Gemak begin 2007. / Copyright tekst en foto: DIBEBO Tekstproducties/ Dirk Bosman.

Vlak achter het station van Zwolle, op de looproute richting Christelijke Hogeschool Windesheim, is de Primera-winkel van Erik Ensing sinds midden 2004 gevestigd. Het meest bijzondere aan de zaak is dat die op zaterdag gesloten is en dat er alleen maar met studenten wordt gewerkt.

 

Ensing zat op z'n derde al bij zijn ouders op de toonbank. "Mijn ouders hebben al jaren een Primera aan de Eikenlaan in Groningen en zijn winkeliers in hart en nieren. Ze hebben de zaak onlangs verkocht vanwege gezondheidsproblemen. Met pijn in hun hart stoppen ze op 31 december met hun levenswerk. Hun leven gaat daarna voorgoed veranderen en hopelijk gaan ze nog een leuke tijd tegemoet, waarin ze kunnen genieten van hun vrije tijd."

 

Na de Middelbare Detailhandel School (MDS) en een studie marketing en management, werkte de 32-jarige ondernemer een tijdje als vertegenwoordiger in zoetwaren en was werkzaam in de tabaksbranche. Aan het begin van dit millennium kroop het bloed waar het niet kruipen kon en begon hij zijn eigen winkel in winkelcentrum Holtenbroek in Zwolle. "Toen ik daar anderhalf jaar bezig was, werd ik benaderd of ik interesse had om een Primera-winkel te openen op het Lubeckplein. Ik besloot op dat aanbod in te gaan en heb er tot op heden geen moment spijt van gehad."

 

De Primera van Ensing is er niet zo een als velen. Zoals verteld is de winkel op zaterdag gesloten. De reden hiervoor is simpel, want op zaterdag komen er te weinig klanten in de zaak om rendabel te kunnen draaien. Ensing: "Het eerste jaar was ik wel op zaterdag open, maar het kon gewoonweg niet uit. De belangrijkste doelgroep van mijn zaak zijn forenzen en studenten. In de nabijheid van de winkel zijn ook het stadskantoor, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en diverse andere kantoren te vinden, waarvan bezoekers en personeel regelmatig bij mij langskomen voor sigaretten, kranten, tijdschriften, snoep, pasfoto's enzovoorts."

 

De ondernemer is graag bereid om antwoord te geven op de vraag of het wel uit kan dat zijn winkel maar vijf dagen per week open is. "Het kan uit dat ik op de zaterdag gesloten ben, omdat ik maandag tot en met vrijdag al om zeven uur 's ochtends open ga. Ik haal de uren bij wijze van spreken in. Andere ondernemers in mijn branche gaan vaak pas om acht of negen uur open en dan heb ik er al twee uur op zitten. Maandag, dinsdag, woendag en vrijdag ben ik tot zes uur 's avonds geopend en op donderdag tot zeven uur. De omzet van mijn winkel is uitstekend. Ik draai meer omzet dan dat ik volgens het vestigingsplaatsonderzoek van Primera zou moeten halen."

 

Piekmomenten

Ensing en zijn medewerkers hebben in de winkel dagelijks te maken met piekmomenten. "'s Ochtends tussen half acht en negen uur is het vaak alle hens aan dek en is het knallen achter de kassa. We staan dan altijd met z'n tweeën achter de kassa en doen dan onze uiterste best om zoveel mogelijk klanten op een correcte, maar snelle manier te helpen.'s Middags tussen twaalf en twee is er het tweede en van half vier tot half zes het derde piekmoment. Ik vind de piekmomenten wel prettig, want daarna weet je dat het weer rustiger wordt. Het voordeel van de vaste piekmomenten is ook dat je je planning er op kan aanpassen. Op deze manier kom je dus niet snel voor verrassingen te staan."

 

Over het publiek dat zijn winkel bezoekt is de jonge dertiger enthousiast. "Hier komt een superleuk publiek, waaronder veel jeugd. Ik ben zelf ook nog een beetje een kwajongen", zegt hij met een brede glimlach op zijn gezicht. "Vaste klanten hebben we overigens ook veel."

 

Studenten

Sinds oktober 2006 werkt de ondernemer alleen nog maar met studenten. Op dit moment heeft hij drie meisjes en een jongen in dienst en wil er graag nog een of twee personeelsleden bij hebben. "Dat ik alleen maar met studenten werk komt omdat ik de personeelskosten naar beneden wil brengen. Personeel in vaste dienst aannemen durf ik niet aan. Het risico is me te groot." Volgens Ensing vraagt hij meer van zijn personeel dan een gemiddelde ondernemer in zijn branche."Wanneer een klant zegt dat hij of zij geen zegeltjes spaart dan wil ik graag dat mijn personeel doorvraagt. Ik heb duidelijke doelen voor ogen en ben erg gedreven."

 

Artikelen die het meest verkocht worden in de Zwolse Primera zijn: tabak, sigaretten, tijdschriften, zoetwaren en wenskaarten. "Lucratief is de pasfotoservice. Het loopt als een trein. Ik vind het een interessante handel, hoewel ik het zeker niet als mijn core business zie. Toen in augustus de nieuwe eisen waaraan pasfoto's dienen te voldoen, bekend werden, was het hier een paar weken een gekkenhuis. Het werd echt een beetje te gortig. Het maken van pasfoto's die aan volledig aan de eisen voldoen, heb ik mezelf aangeleerd. Het gaat me steeds beter af. Op dit moment ben ik het personeel aan het trainen om goede pasfoto's te maken." De verkoop van zoetwaren loopt volgens Ensing als een speer in zijn zaak. "Kijk maar eens op deze lijst. Drie maanden geleden waren we derde op de ranglijst van Primera-winkels met de hoogste zoetwarenomzet. Ik ben daar erg trots op."

 

In de winkel heeft hij zes molens met wenskaarten staan. "Dat is genoeg. Boeken verkoop ik overigens ook veel." In de winkel heeft de ondernemer een heel schap staan met brood en koek. "Ik ben tevreden over de verkopen. Ik heb plannen om in de nabije toekomst om in de winkel een koelvitrine te plaatsen en om verse broodjes te gaan verkopen." Concurrentie heeft Ensing in ruime mate van kiosken op het station. "Met hen concurreer ik op prijs. Ik ben namelijk met veel artikelen aanmerkelijk goedkoper en dat valt natuurlijk mijn klanten ook op."

 

Plezier in zijn werk heeft de ondernemer tot slot volop. "Toch is het hard werken. Op vrijdagavond ben ik vaak kapot door de drukke week. Klagen doe ik niet. Door hard te werken draait de winkel nu goed. Al kan het altijd beter. Echt rijk worden hoef ik niet. Als ik maar gezond blijf en straks mijn gezinnetje goed kan onderhouden, ben ik een heel tevreden man."