Peter Vader van Humor Consult: 'Humor een serieuze zaak'

  • Peter Vader van Humor Consult. Vader is ook actief als stadsomroeper en stadionspeaker.
    Peter Vader van Humor Consult. Vader is ook actief als stadsomroeper en stadionspeaker.

Zwollenaar Peter Vader is al jarenlang clown. Met zijn bedrijf Humor Consult doet hij succesvolle workshops bij commerciële bedrijven en non-profitorganisaties. "Jammer genoeg wordt humor vaak in verband gebracht met ongepaste grappen of onzin, maar het is juist een manier om relativerend naar zaken te kijken. Daarnaast gaat humor prima samen met een professionele werkhouding en verbetert het de samenwerking en communicatie binnen een team van een bedrijf of non-profitorganisatie."

 

Tijdens de workshops die de 51-jarige Vader door heel Nederland geeft, staat de rode neus van de clown centraal. “De clown is het personage die specialist is in het maken van contact, verder kan hij goed samenwerken, mensen een spiegel voorhouden (feedback geven) en beheerst hij de eenvoud van communiceren”, vertelt de gedreven ondernemer enthousiast.

 

Internet

Mensen maken volgens de clown tegenwoordig niet echt meer contact met elkaar. “En vaak zie ik en merk ik dat mensen om mij heen moeilijke dingen niet makkelijk kunnen maken en makkelijke dingen moeilijk maken. Verder komen mensen nu niet meer op plaatsen waar ze ongeveer tien jaar geleden nog wel kwamen. Internet heeft dit overgenomen. Niet zelden zie je tegenwoordig dat collega’s die bij elkaar in één kantoorruimte zitten bijna alleen nog met elkaar communiceren via e-mail. Dit is niet goed voor het persoonlijke contact en dat gaat natuurlijk ten koste van het zakendoen. Een ander voorbeeld van veel minder persoonlijk contact is dat mensen in deze tijd internet gebruiken om boeken en cd’s te bestellen. Een goed voorbeeld hierbij is www.bol.com en voor de jaarlijkse reis gaan steeds minder mensen naar het reisbureau, maar boeken liever via internet.”

 

Zesde zintuig

Vader vindt verder dat mensen in deze tijd te weinig hun zesde zintuig durven te gebruiken of er op durven te vertrouwen. “Onder het zesde zintuig wordt je gevoel, je intuïtie verstaan. Gebruik dat eens vaker wil ik mensen graag adviseren.” Non-verbale communicatie Doordat mensen steeds minder face to face met elkaar in contact komen, gaat dat ten koste van de non-verbale communicatie. En dat vindt de eigenaar van Humor Consult erg zonde. “Het communiceren tussen mensen bestaat namelijk slechts voor twintig procent uit verbale communicatie. De overige tachtig procent bestaat uit non-verbale communicatie en hier wordt dus tegenwoordig veel te weinig meer mee gedaan. Tijdens mijn workshops werk ik vanuit het clown zijn, want als er iemand perfect non-verbaal kan communiceren dan is hij dat wel. Tijdens een workshop zeg ik altijd tegen mijn toehoorders dat ik blij ben dat ik mijn vak met hen mag delen. Ik doe een workshop ook altijd in vrijetijdskleding. De deelnemers zitten vaak strak in een (mantel)pak, want bij Nederlandse ondernemingen heerst nogal pakkencultuur. Ja, ik loop er altijd zo bij. In deze kleding voel ik mij het fijnst. Maar wie is er nu eigenlijk verkleed? Vraag ik dan. De deelnemers barsten dan in lachen uit, want ze weten maar al te goed dat er niks tegen deze opmerking in te brengen is.”

 

Speelvlak

De deelnemers aan de workshops worden er nadrukkelijk bij betrokken. Vader: “Op het ene moment vormen de deelnemers het publiek en in een ander stadium zijn ze actief op het speelvlak. Het speelvlak is voor mij een heel belangrijke plek. Ik verdien er mijn geld op. Hierdoor moet het een veilige plaats voor mij zijn. Het speelvlak voor een werknemer is de vergadertafel. En die wordt vaak beschouwd als een zeer onveilige plaats. Dat is natuurlijk niet goed, want als je als onderneming succesvol wilt zijn en dat er tussen leidinggevenden en werknemers goede onderlinge verhoudingen bestaan, dan moet het aan de vergadertafel ook een veilige plaats zijn. Gedurende de workshop komt iedere deelnemer een keer op het speelvlak terecht. En niemand hoeft bang te zijn dat hij of zij uitgelachen wordt, want van te voren meld ik aan iedereen dat dit niet geaccepteerd wordt.”

 

De effecten van humor

Volgens de Zwollenaar zijn de effecten van humor groot te noemen. “Humor weet positieve veranderingen te bewerkstelligen. Wanneer mensen plezier hebben worden vele functies binnen het lichaam gestimuleerd zoals de ademhaling, het immuunsysteem, de spieren, het hormonale stelsel, hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat wanneer humor op de juiste wijze wordt toegepast, dit in sterke mate bijdraagt tot lichamelijk, psychologisch en sociaal welbevinden van de mens. Door te lachen vinden in het lichaam een aantal fysiologische reacties plaats die een gevoel van welzijn stimuleren. Het gaat hier om objectief aantoonbare veranderingen. Zo neemt het lichaam zes keer meer zuurstof op dan normaal en is er een toename van de bloedcirculatie waar te nemen. Ook komt er adrenaline vrij waardoor een grotere alertheid ontstaat. De lichaamstemperatuur gaat een halve graad omhoog, het hele systeem van hart en bloedvaten doet er een schepje bovenop, zodat er meer bloed naar het lichaam wordt gepompt. Deskundigen vrezen dat steeds meer mensen opgebrand raken of wel geconfronteerd worden met het fenomeen burn-out. Het gebruik van humor is volgens deze experts een goede remedie hiertegen.”

 

Diensten

Naast voor het verzorgen van workshops is Peter Vader ook individueel in te huren. “Ik werk ook met trainers. Wanneer zij een bijeenkomst verzorgen dan verzorg ik een onderdeel. Daarnaast ben ik actief op opleidingen tot coach en ook geef ik workshops voor managementteams en kan ik ingeschakeld worden voor het samenstellen van een nieuw team.”

 

Bedankjes

Bedrijven en non-profitorganisaties die kennis hebben gemaakt met de workshops van Humor Consult en van andere diensten die Vader zijn opdrachtgevers biedt, zijn stuk voor stuk erg enthousiast en vragen hem vaak terug. Tijdens het vraaggesprek leest de Zwollenaar trots een aantal bedankjes voor van vertegenwoordigers van bedrijven en non-profitorganisaties die al een workshop Humor Consult gevolgd hebben. “Ik nodig bedrijven en non-profitorganisaties van harte uit om kennis met mij te maken. Ik ben via telefoon en e-mail bereikbaar. Kijk daarnaast snel eens een keertje op mijn nieuwe website en dat is: www.humorconsult.nl  Graag tot ziens!

 

Peter Vader Humor Consult

A. Wipstrikkerallee 52 8023 DK Zwolle

T. 06-53648552

E. petervader@hetnet.nl

I. www.humorconsult.nl